Maribor ponovno odkriva kulinarična obzorja. Tokrat nas je pot
popeljala v deželo vzhajajočega sonca, čigar slastne skrivnosti
razkrivata dostava Njami Sushi in japonska restavracija Miyabi, ki sta
na gurmanski sceni postavila nov mejnik. Skupina Animoku je povsem
podlegla mamljivim jedem in sedaj vas vabimo na neverjetno potovanje v
različne kuhinje, ki jih predstavljamo z nizom člankov z naslovom „Okusomanija“. Odkrivali bomo tipične (mogoče celo klišejske)
gastronomske predstavnike z Daljnega vzhoda, izvedeli kako zgodovinsko zanimivost in nore prebliske, pri tem pa bomo imeli priročne
nasvete v obliki koristnih naslovov do bližnjih restavracij in ponudnikov ter nekaj receptov za domačo kuho.
Prvi del se bo (v
duhu novih kulinaričnih pridobitev) vrtel okoli Japonske in njenih
prepoznavnih priboljškov kot so yakisoba, suši, yakitori, ramen, kari in
še bi lahko naštevali.
Yakisoba 焼きそば
Naša prva postojanka bo yakisoba, ki je v štajerski prestolnici na stojnici restavracije Miyabi požela vso pozornost. Hitra, lahka in okusna jed je bila uspešnica Festivala Lent 2012.
Beseda yakisoba (焼きそば) pomeni „pražene ajdove testenine“ (焼き yaki pražiti, grilati; そば soba - ajdove testenine) in označuje špagetom podobno jed z mesom (običajno svinjsko ribico), svežo zelenjavo (zeljem, korenčkom, porom, mlado čebulo itd.) in yakisoba omako, katero lahko nadomestite z worchestershiresko omako ali si jo zmešate iz osnovnih sestavin. Kljub zavajajočemu imenu se yakisoba ne dela z ajdovimi testeninami, temveč jajčnimi testeninami chukamen, ki so podobne testeninam za ramen.
Yakisoba 焼きそば
Naša prva postojanka bo yakisoba, ki je v štajerski prestolnici na stojnici restavracije Miyabi požela vso pozornost. Hitra, lahka in okusna jed je bila uspešnica Festivala Lent 2012.
Beseda yakisoba (焼きそば) pomeni „pražene ajdove testenine“ (焼き yaki pražiti, grilati; そば soba - ajdove testenine) in označuje špagetom podobno jed z mesom (običajno svinjsko ribico), svežo zelenjavo (zeljem, korenčkom, porom, mlado čebulo itd.) in yakisoba omako, katero lahko nadomestite z worchestershiresko omako ali si jo zmešate iz osnovnih sestavin. Kljub zavajajočemu imenu se yakisoba ne dela z ajdovimi testeninami, temveč jajčnimi testeninami chukamen, ki so podobne testeninam za ramen.
Zanimivo je vedeti, da je ta
ljubljena japonska hitra hrana dejansko kitajskega izvora. Iz
zgodovinskega vidika je namreč izpeljanka iz chow meina, ki so pražene
kitajske testenine z mesom in zelenjavo. Do prelivanja kulinaričnega
znanja je prišlo, ko so Japonci to jed
udomačili preko postopka, ki ga v sodobni gastronomiji poznamo pod pojmom „fusion
cuisine“ („kuhinja zlivanja“). Pri tem so uporabili domače
sestavine (sake, mirin, japonsko sojino omako in testenine itd.), da bi
nadomestili originalne - po istem postopku kot mi, ko nimamo česar pri
roki ali pa je predrago.
Stojnica yakisobe na japonskem festivalu (Vir: eHow food) |
Prednik yakisobe: kitajski chow mein (Vir: carslonclancountry) |
Yakisoba se pripravlja s hitrim in stalnim mešanjem na vroči plošči, kjer se sprva speče meso, nato se postopoma dodajo še druge sestavine (zelenjava, testenine in omaka). Iz tega razloga je to idealna ulična in festivalna jed.
Testenine so na Japonskem veljale za hrano revnih, saj je bil riž nekdaj
luksuzna dobrina, ki se je pripravila za praznike in bolnike (riževa
kaša je sitostna in hitro prebavljiva). Iznajdljivost japonskih
kmetov pa je omogočila razvoj preprostih in
okusnih jedi iz testenin, ki jo z velikim tekom uživamo še
danes.
Ajdove testenine soba そば
Čeprav ajdove testenine niso del yakisobe, je kljub temu zanimivo govoriti o njih iz drugih razlogov.
Ajdove testenine soba そば
Čeprav ajdove testenine niso del yakisobe, je kljub temu zanimivo govoriti o njih iz drugih razlogov.
Soba - ajdove testenine (Vir: JustHungry) |
V nasprotju s splošno veljavnimi dejstvi, da testenine slabo vplivajo na zdravje, imajo ajdove testenine (zlasti tiste z visokim deležem ajde) bogato zalogo rutina, ki blagodejno vpliva na zdravje. Rutin je ena vrsta flavnoida, ki ščiti, krepi in utrjuje celice žil ter tako preprečuje krvavitve tudi v že razširjenih žilah. Iz teh razlogov je ajda zelo priporočljiva pri srčno-žilnih težavah kot npr. krčnih žilah ali za preventivne ukrepe. Vašemu zdravju koristite tudi s kuhanjem sobe v nesoljeni vodi, saj so te testenine same po sebi dovolj soljene. Pazite le, da jih kuhate v dovolj globoki posodi, saj pri vretju rade vzkipijo.
S sobo je tudi povezana lušna japonska tradicija, ki se odvija med selitvijo v nov dom. Oseba, ki se je ravnokar preselila, ponudi svojim novim sosedom selitveno sobo t. i. hikkoshi sobo (引越しそば; 引越し hikkoshi - seliti se, そば soba - ajdove testenine). Vzrok za to je homofonija (tj. enakozvočnost; besede, ki se isto pišejo in berejo, a imajo drugačen pomen), saj pomeni soba そば tako ajdove testenine kot tudi „blizu“, „poleg“. Zato velja dar sobe kot gesta, ki prinaša srečo in zagotavlja dobre medsosedske odnose.
Kje to poskusiti?
Če vas je članek premamil in želite poskusiti to krasno jed, vam pri Animoku svetujemo, da obiščete japonsko restavracijo Miyabi v Mariboru, ki je (po naših poizvedovanjih) edini ponudnik yakisobe v Sloveniji. Zato kar korajžno, saj se splača poskusiti avtentično hrano, ki ga z veščimi rokami pripravljajo strokovnjaki.
Po yakisobo v Miyabi (Vir: Miyabi) |
Yakisoba (Vir: Miyabi) |
Yakisoba recept
Za tiste, ki hočete v vašem domu pričarati matsuri vzdušje, imamo sledeči recept, ki ga lahko v nekaj korakih izvedete na žar plošči ali v voku.
Sestavine
- 280 g testenin chukamen ali jajčnih testenin
(lahko jih nadomestimo z navadnimi špageti ali kitajskimi rezanci)
- 2 jedilni žlici rastlinskega olja
- 1 strok na drobno narezanega česna
- 110 g na tanko narezane svinjske ribice
- 130 g na grobo narezanega zelja
- 64 g na tanko narezane čebule
- 32 g na kratke palčke narezan korenček
- 130 g kalčkov (lahko tudi brez)
- malo yakisoba omake
(alternativno se lahko uporabi mešanica 5 žlic worchestershireske omake, 4 jedilnih žlic sojine omake, 1 jedilne žlice sladkorja, 1 čajne žličke mirina, 1 jedilne žlice sakeja in dobrega brizga kečapa)
- malo mlade čebule ali pora za okras
Postopek
Skuhajte testenine, kot je napisano na ovitku. Najboljše, da jih pripravite že vnaprej.
Zagrejte ploščo ali vok. Na vročo površino polijte olje in dodajte še česen, da prijetno zadiši in postane zlato rumene barve. Nato dodajte meso, ki ga enakomerno pražite.
Ko ima meso lepo barvo, postopoma dodajte še zelje, čebulo in korenček. Ves čas temeljito mešajte. Čez minutko dodajte testenine, nato pa še polijte z yakisoba omako. Nekaj časa mešajte, da se jed prepoji z omako in vsemi dodatki. Tik pred koncem lahko še dodate kalčke in mlado čebulo oz. por.
Tako hitro in preprosto se naredi yakisoba.
Animoku vam želi dober tek in prijetno kuhanje ^^ .
Veselo na delo |
Naslednja destinacija: čudoviti svet sušija.
Slabo poizvedovano. Miyabi ni edini ki dela yakisobo. V LJ je restavracija, ki sicer ni japonska, Romeo, ki ma na jedilniku tudi yakisobo. Je pa v Miyabiju boljša.
OdgovoriIzbrišiAja, imaš slučajno v mislih Cafe Romeo, kjer imajo kao fusion cuisine? Ker jaz pa sem vedno mislil, da imajo tam večino neko mešanico mehiške prehrane. Ampak ok, persumption is the mother of all fuck-ups. :P
IzbrišiHvala za pohvalo MIYABIja! Lahko poskusite tudi drugo japonsko hrano in pjačo, ne bo vam žal...
IzbrišiMmmmm, na spletni strani Cafe Romea sem pogledala meni, vendar nisem zasledila nobene yakisobe. Ne vem, če jo imajo mogoče napisano na fizičnem meniju ali pa se kar tak ponuja. To bi se moralo dejansko pogledati ^^. Sem hvaležna za dodatne informacije.
OdgovoriIzbriši